Δυο εξαιρετικές δραστηριότητες ανέπτυξαν οι εκπαιδευτικοί  του κλάδου των Φυσικών Επιστημών και οι μαθητές του σχολείου μας αποκομίζοντας εμπειρίες και καταλήγοντας σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης τριών πειραμάτων και της παρατήρησης της πορείας τους. Πιο συγκεκριμένα: 

  1. Το Πείραμα του Ερατοσθένη

Στις 20 Μαρτίου 2018 και ώρα 12.39 στον προαύλιο χώρο του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης πραγματοποιήθηκε ένα από τα ομορφότερα και ιστορικότερα πειράματα της επιστήμης, το Πείραμα του Ερατοσθένη. Μαθητές της Β΄και Γ΄ Τάξης, με χρήση απλών μέσων μέτρησαν το μήκος διαφόρων αντικειμένων και των σκιών τους. Στη συνέχεια με βάση τις μετρήσεις τους υπολόγισαν την ακτίνα της Γης και μάλιστα με ακρίβεια μικρότερη του 1%. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές αναβίωσαν την ιστορική μέτρηση που έκανε ο Ερατοσθένης πριν 2.250 χρόνια περίπου στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

2. Ογκομετρικός προσδιορισμός της οξύτητας του ελαιολάδου- Ογκομετρική ανάλυση προσδιορισμός περιεκτικότητας ξυδιού. 

Στις 26 Μαρτίου 2018 στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης πραγματοποιήθηκαν δυο πειράματα: α) ογκομετρικός προσδιορισμός της οξύτητας του ελαιολάδου και β) Ογκομετρική ανάλυση και  προσδιορισμός περιεκτικότητας ξυδιού. Οι μαθητές μέσα από τη διαδικασία διεξαγωγής των πειραμάτων αντιλήφθηκαν και κατανόησαν τις δυνατότητες που έχουμε, για να βελτιώσουμε την ποιότητα των υλικών αλλά και τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε τη νοθεία που μπορεί να υποστεί το ελαιόλαδο με άλλα φυτικά έλαια. 

Πολύτιμη ήταν η καθοδήγηση και η συνεργασία της κυρίας Έλενας Παλούμπα, υπεύθυνης του ΕΚΦΕ Λακωνίας, την οποία ευχαριστούμε ολόθερμα για τη διαρκή υποστήριξή της στις προσπάθειες μας. 

Συντονισμός- Καθοδήγηση: 

Οι εκπαιδευτικοί ΠΕ 04 του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης

Σωτήρης Μουρτζίκος, Παναγιώτα Κουτρουμάνη, Μαρία Σαλτάρη,  Μαρία Βακαλοπούλου, Απόστολος Κορομηλάς. 

Δραστηριότητες από εκπαιδευτικούς και μαθητές του κλάδου των Φυσικών Επιστημών