ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ «ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ»  ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΣΠΑΡΤΗΣ

 Κατά το σχολικό έτος 2022-3 λειτούργησε στο 1ο ΓΕΛ Σπάρτης «Μουσικοθεατρικός όμιλος» με υπεύθυνη την Κωνσταντίνα Ντανάκα, ΠΕ02. Στον όμιλο συμμετείχαν, πραγματοποιώντας έως το τέλος της χρονιάς τον απαιτούμενο αριθμό παρουσιών, οκτώ (8) μαθητές/τριεςτης Α΄τάξης του σχολείου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό δημιουργίας του ομίλου, η θεατρική και μουσική παιδεία καλλιεργούνται στο ελληνικό σχολείο σε δυσανάλογα μικρό βαθμό σε σχέση με τη σπουδαιότητά τους για τη μόρφωση των μαθητών/τριών. Προσπάθειες για ενίσχυση της επαφής των παιδιών με τις δύο αυτές μορφές τέχνης κρίνονται αναγκαίες για ένα σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο  που στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών/τριών. Το σχολείο μας έχει δημιουργήσει παράδοση στους συγκεκριμένους τομείς, καθώς, χάρη στις προσπάθειες των μαθητών/τριών του και του εκπαιδευτικού προσωπικού του, όλα τα προηγούμενα χρόνια ανέβηκαν παραστάσεις ή δόθηκαν συναυλίες με μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία.

Έτσι, τέθηκε ο στόχος να συνεχισθεί η προσπάθεια και κατά το σχολικό έτος 2022-3 με την ίδρυση ομίλου με την επωνυμία «Μουσικοθεατρικός όμιλος». Με δεδομένη μάλιστα την πολύ επιτυχημένη σύμπραξη τριών σχολείων της πόλης μας για τη δημιουργία και παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Καλημέρα, Μυστρά» στα Παλαιολόγεια του 2022, τέθηκε ως στόχος η προσπάθεια για συνεργασία να συνεχισθεί και κατά το σχολικό έτος 2022-3, καθώς εξασφαλίστηκε η συμμετοχή στο δίκτυο περισσότερων σχολείων: 1ου Γυμνασίου Σπάρτης, 2ου Γυμνασίου Σπάρτης, 1ου Λυκείου Σπάρτης, 2ου Λυκείου Σπάρτης και 4ου Γυμνασίου Σπάρτης «Γιάννης Ρίτσος».

Πράγματι, τα προαναφερθέντα σχολεία συνεργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους.Οι συναντήσεις των επιμέρους ομίλων και ομάδων πραγματοποιούνταν κάθε Σάββατο από τις 15:00 έως 17:00 στο Αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Σπάρτης.

Οι ειδικοί στόχοι που είχαν τεθεί σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση δημιουργίας του Μουσικοθεατρικού ομίλου ήταν οι εξής:

– Η επαφή μαθητών/τριών με την τέχνη του θεάτρου και τη μουσική τέχνη.

– Η μελέτη κειμένων θεατρικών και μουσικών.

– Η καλλιέργεια της δημιουργικής έκφρασης των μαθητών/τριών.

– Η συνεργασία σχολείων της πόλης μας με στόχο την παρουσίαση κοινής παράστασης.

– Η εξωστρέφεια της σχολικής κοινότητας και το άνοιγμα του σχολείου/των σχολείων στην τοπική κοινωνία, καθώς η παράσταση θα παρουσιαστεί στο κοινό της πόλης.

Οι παραπάνω στόχοι υλοποιήθηκαν, καθώς οι μαθητές/τριες καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του ομίλου ήρθαν σε επαφή με μουσικά και εικαστικά έργα μεγάλων δημιουργών, καλλιέργησαν εκτός από τον γνωστικό, τον συναισθηματικό και ψυχοκινητικό τομέα και συνεργάστηκαν για τη δημιουργία μίας μουσικοθεατρικής παράστασης.

Η συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών από πέντε σχολεία, η συμπαράσταση των Συλλόγων Γονέων και η αρωγή του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης για την παράσταση, που προγραμματίζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, καθώς και η φιλοξενία της στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης ανέδειξαν την αξία της συνεργασίας και το όραμα για σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία.

Η μουσικοθεατρική παράσταση που προετοίμασαν τα μέλη της ομάδας έχει τίτλο «Το παιχνίδι των τεσσάρων πολέμων». Πρόκειται  για ένα αλληγορικό θεατρικό έργο, που με κωμικό τρόπο καυτηριάζει τα δεινά του πολέμου και προβάλλει τα αγαθά της ειρήνης, μία πολυσύνθετη παράσταση με συμμετοχή χορωδίας, ορχήστρας, ηθοποιών, χορού, ηχοληπτών, ηλεκτρονικής επεξεργασίας, ενδυματολογίας, μακιγιάζ, εθελοντών. Αναφορικά με τον γνωστικό τομέα, πρόκειται για μία διαθεματική-διεπιστημονική προσέγγιση που άπτεται των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας, της Κοινωνιολογίας, της Μουσικής, των Εικαστικών και της Πληροφορικής.

Η παράσταση που είχε προγραμματισθεί για τις 20 Μαΐου, αναβλήθηκε λόγω εκλογών για τις 21 Ιουνίου 2023, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής.  

Η Υπεύθυνη του Ομίλου

 Κωνσταντίνα Ντανάκα

Μουσικοθεατρική παράσταση «Το παιχνίδι των τεσσάρων πολέμων». Έκθεση λειτουργίας του Μουσικοθεατρικού ομίλου του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης
Ετικέτες: