Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λακωνίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, στο πλαίσιο ανάδειξης της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και προώθησης της Αρχαιογνωσίας, προκηρύσσει μαθητικό διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών για τους μαθητές της Β΄ Τάξης των Γενικών Λυκείων του Νομού Λακωνίας.

Ο διαγωνισμός αυτός θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου 2017.

Από την πραγματοποίηση του διαγωνισμού αναμένεται να προκύψει ωφέλεια για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν, γιατί θα διευρύνουν τις γνώσεις τους στα Αρχαία Ελληνικά και θα ενισχύσουν το ενδιαφέρον τους για τις κλασικές σπουδές.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές της Β΄ τάξης Γενικού Λυκείου, ομάδος προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, που επιθυμούν να διαγωνιστούν στην επεξεργασία και μετάφραση αποσπάσματος από την Αρχαία Ελληνική Πεζογραφία.

H Οργανωτική επιτροπή  του διαγωνισμού  αναλαμβάνει να καθορίσει τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής του διαγωνισμού, εκτός σχολικού ωραρίου, και ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Τα θέματα θα επιλεγούν από τριμελή ειδική επιστημονική επιτροπή. Συγκεκριμένα, θα δοθεί στους μαθητές άγνωστο απόσπασμα 8-10 σειρών κειμένου της Αρχαίας  Ελληνικής Αττικής Πεζογραφίας και θα τους ζητηθεί να το αποδώσουν στα Νέα Ελληνικά, καθώς και να απαντήσουν σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού. Στο τέλος της εξέτασης τα ονομαστικά τους στοιχεία καλύπτονται και τα γραπτά παραδίδονται προς διόρθωση σε φιλολόγους, στους οποίους η ειδική επιστημονική επιτροπή θα έχει δώσει και τις απαντήσεις.

Οι τρεις πρώτοι μαθητές με την καλύτερη επίδοση θα βραβευθούν σε ειδική τελετή, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί τιμητικός έπαινος.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές καλούνται να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στη Διεύθυνση της σχολικής τους μονάδας μέχρι και τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017. Στη συνέχεια, παρακαλούνται οι Διευθυντές κάθε σχολικής μονάδας να αποστείλουν τον συνημμένο πίνακα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνδέσμου Φιλολόγων Λακωνίας (filolak@yahoo.gr) μέχρι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15:00.

 

Προκήρυξη 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αρχαιογνωσίας Ν. Λακωνίας