Η Γ Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης πραγματοποίησε την καθιερωμένη πενθήμερη εκδρομή της στο διάστημα από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019. Στο ταξίδι συμμετείχαν 56 μαθητές της Γ ΓΕΛ και τέσσερις συνοδοί εκπαιδευτικοί. Αρχηγός: Σωτήρης Μουρτζίκος και συνοδοί οι εκπαιδευτικοί:  Νίκη Αθανασάκου,  Μυρσίνη Πολυμενάκου και Μαρία Δεμοιράκου. 

Να επισημανθεί ότι στο ταξίδι συμμετείχαν στο πλαίσιο σύμπραξης των σχολείων της Σπάρτης   εκπαιδευτικοί και μαθητές της Γ ΓΕΛ του ΓΕΛ Καστορείου και του Μουσικού Σχολείου Σπάρτης. 

Στις δραστηριότητες που προγραμμάτισε το σχολείο εντάχθηκαν και πραγματοποιήθηκαν: 

Συνάντηση με το Λύκειο Θεσπιών  στο μνημείο των πεσόντων στη μάχη των Θερμοπυλών και απόδοση τιμής στους 700 νεκρούς Θεσπιείς που σκοτώθηκαν στο πλευρό των 300 Σπαρτιατών το 480 π.Χ.   

Κατάθεση (ΒΙΝΤΕΟ)

Ξενάγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης με επίσκεψη σε όλα τα αξιοπρόσεκτα σημεία της πόλης με μεγάλη ιστορική, κοινωνική και  εκπαιδευτική σημασία. Οι μαθητές είχαν, επίσης, αρκετό ελεύθερο χρόνο ώστε να περιηγηθούν την πόλη και να γνωρίσουν μόνοι τους με την παρέα τους τα αξιοθέατά της. 

Συμμετοχή στην τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Σπαρτιατών με τον δήμο Αμφίπολης. Κατά τη διάρκεια της τελετής στο Δημαρχείο της πόλης η μαθήτρια Αναστασία Θωμά- Αναστασάκου (βίντεο) εκφώνησε  ομιλία με θέμα τους ιστορικούς δεσμούς Σπάρτης Αμφίπολης και την εξέχουσα προσωπικότητα του στρατηγού Βρασίδα. Στη  συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ΓΕΛ Ροδολίβου  όπου οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί  των δυο σχολείων γνωρίστηκαν  και ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου. H επίσκεψη ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο της Αμφίπολης και στον τάφο του στρατηγού Βρασίδα που βρίσκεται στον ίδιο χώρο.

Ο τάφος του στρατηγού Βρασίδα στην Αμφίπολη
Η λάρνακα του στρατηγού Βρασίδα στο Μουσείο της Αμφίπολης
Η μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Σπάρτης Αναστασία Θωμά Αναστασάκου κατά την εκφώνηση της ομιλίας.
Η υποδοχή της σπαρτιατικής αντιπροσωπείας στην Αμφίπολη
Το Αρχαιολογικό  Μουσείο της Αμφίπολης

Επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας . Περιήγηση στην πόλη της  Έδεσσας και στους καταρράκτες της.

Η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου στη Βεργίνα

Στάση στα Τέμπη κατά την επιστροφή και περιήγηση στον χώρο.

Η πενθήμερη διαμονή των μαθητών και των εκπαιδευτικών της αποστολής οφείλεται στην ευγενική προσφορά του Δήμου Σπάρτης.  Η διευθύντρια, ο Σύλλογος των Καθηγητών,  οι συνοδοί εκπαιδευτικοί και οι μαθητές της Γ Λυκείου ευχαριστούν ολόθερμα τον Δήμο Σπάρτης για τη γενναιόδωρη οικονομική υποστήριξη του για την κάλυψη της μεταφοράς και της  διαμονής των μαθητών και των συνοδών καθηγητών  τους στη Θεσσαλονίκη. Ευχαριστεί επίσης τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων που υποστήριξε αποτελεσματικά την πραγματοποίηση του ταξιδιού.  Το ταξίδι μάς άφησε , τελικά,  τις καλύτερες εντυπώσεις. 

 

Ένα οδοιπορικό της πενθήμερης εκδρομής της Γ Λυκείου στη Θεσσαλονίκη