Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων».

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με τον ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και της αξίας της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Εφέτος στην  ΚΒ΄ Σύνοδο 2016-2017  στο κέντρο των προβληματισμών και των δράσεων της Βουλής των Εφήβων βρίσκεται ο ενεργός πολίτης, που ζει και δραστηριοποιείται με βάση τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας δημιουργικά για να βελτιώσει την κοινωνία στην οποία ζει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η συμμετοχή των μαθητών στη Βουλή των Εφήβων θα είναι μια ευκαιρία προβληματισμού, ανάδειξης καλών πρακτικών, ανταλλαγής εμπειριών συμμετοχής σε συλλογικές δράσεις, αλλά και κατάθεσης νέων ιδεών και προτάσεων. Έτσι οι δραστηριότητες συμμετοχής στο πρόγραμμα εφέτος στόχο έχουν να αναδείξουν ποικίλες συλλογικές δράσεις που συμβαίνουν μέσα και έξω από το σχολείο, αλλά και να ευαισθητοποιήσουν και να ενδυναμώσουν τους μαθητές προκειμένου να επιχειρήσουν να παρέμβουν δημιουργικά, προτείνοντας και υλοποιώντας νέες ιδέες για συλλογική δράση.

Ως συμβολική επιβράβευση της συμβολής των καθηγητών συνδέσμων στο πρόγραμμα, προβλέπεται η αποστολή επιλεγμένων εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. Οι μαθητές που θα επιλεγούν ως τακτικοί έφηβοι βουλευτές θα κληθούν να μετάσχουν στις εργασίες της ΚΒ? Συνόδου που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Ιουλίου 2017 στην Αθήνα.

Το σχολείο μας θα εκπροσωπήσει η μαθήτρια ΚΟΝΔΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΜΑΡΙΑ, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα μέσα από ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές στις οποίες ανταποκρίθηκε με επιτυχία.

*Οι πενθήμερες εργασίες της ΚΒ΄ Συνόδου θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, στις αρχές Ιουλίου 2017.

Στον παρακάτω πίνακα οι έφηβοι βουλευτές του Νομού Λακωνίας.

Βουλή των Εφήβων 2017: Συμμετοχή 1ου ΓΕΛ Σπάρτης