sports-banner

«Νιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους»

Η 3η Οκτωβρίου ορίστηκε φέτος ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Τη μέρα αυτή θα υλοποιηθούν αθλητικές δραστηριότητες οι οποίες θα αποφασιστούν από τους Συλλόγους Διδασκόντων και θα πραγματοποιηθούν εντός σχολικού ωραρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο η 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού πρέπει να είναι ανοικτή στην ευρύτερη κοινωνία, συνεπώς προτείνεται η διάχυση των δράσεων στις τοπικές αρχές, στον τοπικό τύπο, στους γονείς κ.α..

Ενδεικτικά, το πρόγραμμα της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορό, αθλήματα κλπ. ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών και τις υποδομές του σχολείου. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι συναφές με τη θεματική ενότητα που έχει επιλεγεί και η συμμετοχή των παιδιών τόσο στην εφαρμογή όσο και στην οργάνωση της ημέρας αυτής κρίνεται θεμιτή και απαραίτητη.
  • Οι αθλητικές δράσεις μπορούν να εμπλουτιστούν και να συνδυαστούν με προβολές ταινιών, βίντεο σχετικής θεματολογίας, διαδραστική συζήτηση – αναστοχασμό , ανάγνωση και συζήτηση κειμένων, άρθρων από εφημερίδες και περιοδικά, κλπ., καλλιτεχνική – εικαστική – μουσική δημιουργία με συναφή θεματολογία (π.χ. δημιουργία αφίσας, πανό, κολάζ κλπ.) και άλλα.
  • Επιπρόσθετα, την ημέρα αυτή, οι σχολικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Kids? Athletics της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), που θα υλοποιείται για το σκοπό αυτό σε διάφορα αθλητικά στάδια ανά την Ελλάδα κατόπιν συνεννόησης με την οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής.

 

Για την καλύτερη δυνατή υλοποίηση των δράσεων της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, στη φάση του σχεδιασμού και της οργάνωσης της, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

  • Σε περίπτωση απουσίας επαρκούς υλικοτεχνικής υποδομής ενδείκνυται η συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες ή αθλητικά κέντρα. Σε αυτήν την περίπτωση, για τη μετακίνηση θα τηρηθούν τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις.
  • Σε περίπτωση που οι δράσεις δεν υλοποιηθούν στην ορισμένη ημερομηνία (3 Οκτωβρίου 2016) λόγω π.χ. καιρικών φαινομένων, ή άλλων γεγονότων, θα πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη ημερομηνία εντός του μήνα, με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και να ενημερωθεί η αρμόδια Ο.Φ.Α..
  • Σε περίπτωση τοπικής εορτής – αργίας, ο οικείος Περιφερειακός Διευθυντής θα ορίσει μια εκ νέου και εντός του μήνα, ημερομηνία, που θα ισχύει για όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής.

Όσον αφορά τα ολιγοθέσια σχολεία που δε διαθέτουν εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής προτείνεται η συμμετοχή στην 3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού σε συνεργασία με άλλες σχολικές μονάδες.

Οι σχολικές μονάδες καλούνται να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τον πίνακα(1) και υλικό (βίντεο, φωτοτυπίες, κείμενο, κ.α) από τις δράσεις της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού στην οικεία Ομάδα Φυσικής Αγωγής το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 14/10/2016.

Όσον αφορά στις σχολικές μονάδες που θα υλοποιήσουν τις δράσεις σε διαφορετική ημερομηνία, θα αποστείλουν τα εν λόγω στοιχεία μετά από επικοινωνία με την οικεία Ο.Φ.Α.. Κατόπιν οι Ο.Φ.Α. θα πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν τον συγκεντρωτικό πίνακα (2) των σχολείων αρμοδιότητάς τους στη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠ.Π.Ε.Θ., στην ηλεκτρονική διεύθυνση physea@minedu.gov.gr το αργότερο έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2016
Ετικέτες: