φωτο 1

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας». Αφορμώμενοι από τη ρήση αυτή του Καρόλου Κουν, ιδρυτή του Θεάτρου Τέχνης, οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Σπάρτης αποφασίσαμε υπό την καθοδήγηση του Θεολόγου του σχολείου μας,  κυρίου Ρουμελιώτη Αθανασίου και της πρώην καθηγήτριας Αγγλικών, κυρίας Καπετανέα Δήμητρας, να δημιουργήσουμε μία  θεατρική ομάδα. Επιλέξαμε, λοιπόν, το έργο του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», το οποίο και ανεβάσαμε σε ελεύθερη νεοελληνική απόδοση, με το όνομα «Γυναικοκρατία». Να μην ξεχάσουμε να αναφερθούμε και στη συνεργασία μας με τον μαθητή του Επαγγελματικού Λυκείου Σπάρτης, Καλατζάκο Λυκούργο.

   Στις αρχές Οκτωβρίου 2015 ξεκινήσαμε το «κολύμπι» στα άδυτα νερά της υποκριτικής. Στην πρώτη μας συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού , κυριαρχούσε ένα κλίμα αμηχανίας, αλλά γρήγορα μέσα από ποικίλα θεατρικά παιχνίδια και συζητήσεις κατορθώσαμε να γνωρίσουμε περισσότερο ο ένας τον άλλον, κατανοώντας την αξία φράση «η ισχύς εν τη ενώσει».

   Προσηλωθήκαμε έτσι, στον στόχο μας κι αρχίσαμε εντατικές πρόβες, κατά τη διάρκεια των οποίων βιώσαμε μία πληθώρα αντικρουόμενων συναισθημάτων· άγχος, χαρά, αγωνία, συγκίνηση, ικανοποίηση μας κατέκλυσαν καθ? όλη τη μετέπειτα πορεία μας. Τελικά καταφέραμε να καταστήσουμε εφικτή την επικράτηση του ομαδοσυνεργατικού  πνεύματος.

   Λίγα λόγια τώρα, για το έργο μας? Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην Αθήνα του τετάρτου αιώνα π.Χ. Οι πολίτες αδιαφορούν για τα κοινά της πόλης τους, ενώ οι πολιτικοί ? δημαγωγοί ενδιαφέρονταν μόνο για την εξυπηρέτηση των προσωπικών ιδιοτελών συμφερόντων τους. Μέσα στον ορυμαγδό αυτόν οι γυναίκες με επικεφαλής την Πραξαγόρα παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Μεταμφιεσμένες σε άντρες εισέρχονται στην Εκκλησία του Δήμου, όπου διαθέτοντας την πλειοψηφία επιτυγχάνουν να κατακτήσουν την εξουσία και να αναδιαμορφώσουν ριζικά την Αθηναϊκή κοινωνία.

   Κι έφτασε ο καιρός των παραστάσεων! Η πρεμιέρα μας έγινε στον χώρο του Μουσείου Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού. Οι προβολείς άναψαν? Τα βλέμματα όλων στραμμένα στη σκηνή? Εμείς πίσω στα παρασκήνια αντικρίζοντας όλον αυτόν τον κόσμο νιώθαμε την καρδιά μας να χτυπάει δυνατά? Ήταν το δημιουργικό άγχος, που μας ώθησε να επιστρατεύσουμε όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα! Και, όντως, το αποτέλεσμα μας δικαίωσε! Ο κόσμος με το θερμότατο χειροκρότημα και το γέλιο του ήταν η καλύτερη επιβράβευση για εμάς! Οι επόμενες παραστάσεις, οι οποίες δόθηκαν στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, στο Αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου και στην Ταβέρνα του Στελλάκου στο Παρόρι, πήγαν ακόμα καλύτερα!

    Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Διευθυντή του σχολείου μας κ. Μηνακάκη, τον υποδιευθυντή κ. Τραγά, καθώς και το Σύλλογο των Εκπαιδευτικών του σχολείου μας, που  βοήθησαν και υποστήριξαν την προσπάθειά μας.

    Να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως ανθρώπους, οι οποίοι αφιλοκερδώς συνέβαλαν στην υλοποίηση της παράστασής μας και είναι οι εξής:

ο κ. Γιάννης Μπαγιώκος, φιλόλογος που έκανε τη διασκευή του κειμένου και την  προσαρμογή διαλόγων και χορικών, η κ. Μυρσίνη Πολυμενάκου, φιλόλογος- μουσικός του σχολείου που έκανε τη μουσική διδασκαλία, ο κ. Ηλίας Καππάκος, μουσικός, που έκανε την ενορχήστρωση των τραγουδιών καθώς και οι κ. Σπύρος Καππάκος, Γιώργος Ζήτσας και ο Πανοσιολογιώτατος πατήρ Ιώβ Κουμούτσης που συμμετείχαν στην εγγραφή της μουσικής η οποία έγινε στη Μουσική Σχολή «ΤΥΡΤΑΙΟΣ», ο Δάσκαλος χορού Βασίλης Κουλουκάκος και η Μαργαρίτα Φιωτάκη του χορευτικού συλλόγου Viva La Danza που έκαναν τις Χορογραφίες της παράστασης, ο κ. Χρήστος Γιόφκος που είχε την επιμέλεια της αφίσας, του προγράμματος, του μοντάζ και της δημιουργίας του DVD, η κ. Χαρά Γεωργακάκη, της Σχολής Καλών Τεχνών Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., πρώην μαθήτρια του σχολείου μας, ενδυματολόγος που μας βοήθησε στην σωστή επιλογή ρούχων και η κ. Παναγιώτα Σουλιώτη που ήταν στο μακιγιάζ μαζί με τη μαθήτρια του σχολείου μας Ευτυχία Ρουμελιώτη (Β3), καθώς και ο Χρανιώτης Παναγιώτης (Α4) που ήταν στα ηχητικά.         Επίσης ευχαριστούμε την κ. Αγγελική Λαζοπούλου, εικαστικό ? σκηνογράφο στον Πολυχώρο Τέχνης «VasilAngelo», που έκανε το υπέροχο σκηνικό της παράστασης.

  Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο  Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης για τη βοήθειά του στη συνδιοργάνωση των παραστάσεων και την κυρία Γαλανοπούλου για την αμέριστη συμπαράστασή της.

  Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπάρτης για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης για τις πρόβες και  την παράσταση.

  Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού για την παραχώρηση του χώρου και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους  για την άψογη φιλοξενία τους σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

  Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ξηροκαμπίου και τον Παιδαγωγικό Φιλότεχνο Όμιλο Φάριδος για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της παράστασης και τη φιλοξενία στο όμορφο αμφιθέατρο Ξηροκαμπίου για 2η συνεχόμενη χρονιά.

  Στην Τοπική Κοινότητα Παρορίου και στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Παρόρι 2011» για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της παράστασης καθώς και στον κ. Πανάγο  Στελλάκο που μας παραχώρησε τον όμορφο  χώρο της ταβέρνας του, για τη φιλοξενία τους.

  Επίσης να ευχαριστήσουμε τους  επαγγελματίες της πόλης μας που για ακόμα μια φορά, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, στάθηκαν δίπλα στη Θεατρική μας Ομάδα.

 

ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ ΜΑΣ:

 ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Lakonikos.gr

ΤΣΙΚΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

MINISTRY MUSIC HALL

RETRO MUSIC BAR

ΡΗΓΑΣ

ELECTRONET ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ??Ο ΑΓΗΣ??

DONUT

PAVLOPOULOS ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ

ANTIQUE cafe bar

ΕΝΑΛΛΑΞ

ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΕΥΡΩΝΕΤ

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ?? Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ??

LOUCOULOS PIZZA

ΛΕΣΧΗ ΣΠΑΡΤΗΣ

MODUS

ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΒΟΥΛΑΣ

ΜΠΥΡΑΡΙΑ ΑΒΒΑΕΙΟ

IL POSTO

RED QUALITY FOOD

 

  Επιπρόσθετα, αξίζει να γίνει αναφορά στον θίασό μας, ο οποίος αποτελείται από τους εξής μαθητές:

 ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ (με σειρά εμφάνισης):

 

Τελάλης                                          ????????????    Δημήτρης Ράλλης (Α4)

Πραξαγόρα                                            ?????????     Δανάη Πάνου (Β3)

Γυναίκα Α? (Ευκλίνεια)                                       ????     Ελένη Μακρή (Α3)

Γυναίκα Β? (Γλωττώ)                                  ???????     Εβελίνα Νικολακάκου (Α3)

Γυναίκα Γ? (Αμφικλινώ)                                 ?????.     Δώρα Κοντέα (Α2)

Κορυφαία Χορού                                 ?????????     Δέσποινα Μουρτζίκου (Α3)

Βλέπυρος                              ??????????????.     Παναγιώτα Κύρου (Α3)

Αντίθυρος                            ???????????????    Σταυρούλα Ναστάκου (Α3)

Χρέμης                            ?????????????????    Λυκούργος Καλατζάκος (Β2)

Αργύριος                            ????????????????   Αγγελική Βεργυρή (Β1)

Νεαρός (Ευτύχιος)                           ???????????  Λυκούργος Καλατζάκος (Β2)

Πιτσιρίκα (Ευμορφώ)                          ?????????.   Εβελίνα Μαρκάκου (Α3)

Γρια Α? (Ερηκλινώ)                               ?????????.   Παναγιώτης Παυλέρος (Β3)

Γρια Β? (Αρπανδρώ)                                   ???????.   Κωνσταντίνα Κωνστούλια (Α3)

Γρια Γ? (Λυσσάνδρεια)                                    ?????..   Κωνσταντίνα Ξαστερούλη (Α3)

Υπηρέτρια Πραξαγόρας (Θωπώ)                               ?.   Ειρήνη Μπαμπαλέτου(Α3)

 ΧΟΡΟΣ (αλφαβητικά):

 Εβελίνα Γιάνναρη (Α1), Δώρα Κοντέα (Α2), Κωνσταντίνα Κωστούλια (Α3), Ελένη Μακρή (Α3), Εβελίνα Μαρκάκου (Α3), Ειρήνη Μπαμπαλέτου (Α3), Εβελίνα Νικολακάκου (Α3), Δέσποινα Νικολοπούλου (Α3) και Κωνσταντίνα Ξαστερούλη (Α3).

Τι μας έμεινε απ? αυτό το ταξίδι; Το ότι μας δόθηκε η μοναδική ευκαιρία να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, να ανακαλύψουμε τα ταλέντα και τις κλίσεις μας και να αποκομίσουμε εμπειρίες που θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή!

Και κάτι που μάθαμε: «Η ηθοποιία έχει να κάνει με πολύ λεπτά συναισθήματα. Δεν βάζεις μια μάσκα. Κάθε φορά που ένας ηθοποιός παίζει, δεν κρύβεται. Εκθέτει τον εαυτό του», όπως αναφέρει η Γαλλίδα ηθοποιός Ζαν Μορώ.

 

Παναγιώτα Κύρου (Α3)

Παναγιώτης Παυλέρος (Β3)

Περιπλανώμενοι στον συναρπαστικό θεατρό-κοσμο