images

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΤΑΗΜΕΡΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΠΟ 01 ΕΩΣ 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

1η ΗΜΕΡΑ. Κυριακή 1Μαρτίου 2015:   ΣΠΑΡΤΗ ? ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  Συγκέντρωση στο σχολείο στις  06.30. Επιβίβαση στο σύγχρονο, κλιματιζόμενο, υπερυψωμένο, τουριστικό , λεωφορείο μας που είναι το MERCEDES TRAVEGO, 63 θέσεων, με αριθμό κυκλοφορίας ΚΝΡ 7083, τελευταίας τεχνολογίας με κατηγορία κινητήρα EURO 4. Αναχώρηση στις 07:00 για τη Θεσσαλονίκη. Θα πραγματοποιηθούν ενδιάμεσες στάσεις:  στα Μέγαρα, στη Λαμία, περίπου μια ώρα, για φαγητό και λίγο πριν τα Τέμπη. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη περίπου στις 18.00 και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και στη συνέχεια έξοδος και περιήγηση στην πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 2ηΗΜΕΡΑ. Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  Πρωινό στο  ξενοδοχείο και αναχώρηση για Κωνσταντινούπολη στις 09.00 μέσω της Εγνατίας Οδού, με ενδιάμεσες στάσεις. Μετά τον απαιτούμενο έλεγχο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο συνοριακό σταθμό των Κήπων, θα συνεχίσουμε μέχρι τη Ραιδεστό (Τεκιρντάγ) και μετά από στάση, θα  αναχωρήσουμε για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα φτάσουμε περίπου στις 19.00. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και ελεύθερος χρόνος για μια πρώτη γνωριμία με την Κωνσταντινούπολη. Στη συνέχεια επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 3η ΗΜΕΡΑ. Τρίτη 3 Μαρτίου 2015:       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για ξενάγηση στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Θα ξεκινήσουμε από τη Μονή της Χώρας, ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης. Η Μονή του Χριστού της Χώρας, όπως αποκαλείται στην εκκλησιαστική βιβλιογραφία, ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα από το γαμπρό του αυτοκράτορα Φωκά, τον Κρίσπο.  Μετά το 1261 ανακαινίστηκε από τον αυτοκρατορικό σύμβουλο (πρωθυπουργό) του Ανδρόνικου του Β΄ τον Θεόδωρο Μετοχίτη. Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε το 16ο αιώνα σε τζαμί και από το 1948, αφού αποκαλύφθηκαν και πάλι πίσω από τα ασβεστώματα τα περίφημα ψηφιδωτά με το χρυσό φόντο και οι τοιχογραφίες, λειτουργεί πλέον ως μουσείο. Στο μοναδικό αυτό «μουσείο» βυζαντινής τέχνης θα θαυμάσουμε την αριστουργηματική έκφραση της εικονογραφίας που ανήκει στα έργα της λεγόμενης Παλαιολόγειας Αναγέννησης.

  Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Ο ιερός Ναός της Παναγίας των Βλαχερνών ή Βλαχερνίτισσας είναι από τα γνωστότερα ιερά της Παναγίας και ένα από τα σημαντικότερα ορθόδοξα προσκυνήματα της Πόλης. Βρίσκεται στις Βλαχέρνες, στην περίφημη συνοικία της Κωνσταντινούπολης, όπου εκτός του ναού υπήρχε και βασιλικό παλάτι. Ο Ναός έγινε γνωστός από την παλαιότατη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών που παριστάνει την Θεοτόκο όρθια δεομένη με τα χέρια υψωμένα στον ουρανό, έχοντας στο στήθος της εγκόλπιο με τον Ιησού. Είναι η υπέρμαχος Στρατηγός, που σε ανάμνηση της βοηθείας της Θεοτόκου προς τους υπερασπιστές του Βυζαντίου εναντίον των Περσών και Ρώσων, γράφηκε ο  Ακάθιστος Ύμνος.

  Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κωνσταντινούπολης. Σε αυτό το μέρος εδώ και αιώνες διαφυλάσσεται και μεταλαμπαδεύεται ότι πιο σημαντικό και ιερό διαθέτουμε σαν Γένος, ο πολιτισμό μας και τα ιδανικά του Ελληνισμού. Και αυτό γιατί η Μεγάλη του Γένους Σχολή είναι στην ουσία η συνέχεια της Οικουμενικής Πατριαρχικής Σχολής που ίδρυσε ο Μέγας Κωνσταντίνος. Το 1881 ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλοπρεπούς κτιρίου στο Φανάρι υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα  Δημάδη και μέσα σε 2-3 χρόνια άνοιξαν οι πύλες του για τους μαθητές. Εκείνα τα χρόνια  ήταν η χρυσή εποχή του Ελληνισμού στην Πόλη και το κτίριο αυτό ήταν το σύμβολο της ακμής του. Όπως και στα άλλα ελληνικά σχολεία της Πόλης, έτσι και εδώ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη μαθητών. Περίπου 55 μαθητές έχουν το προνόμιο να διδάσκονται στο σχολείο στις μέρες μας.      Στις 15.30 θα επισκεφθούμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα μας δεχθεί σε ακρόαση η Α.Θ. Παναγι?της, ο Οικουμενικ?ς Πατρι?ρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Έδρα του Πατριαρχείου είναι ο Πατριαρχικός Οίκος του Φαναρίου, όπου βρίσκεται και ο Πατριαρχικός ναός του Αγίου Γεωργίου στον οποίο θα ξεναγηθούμε.

  Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε τη Σκεπαστή Αγορά, το μεγαλύτερο σκεπαστό παζάρι του κόσμου, για περιήγηση. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 4η ΗΜΕΡΑ. Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015:   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  Πρωινό στο ξενοδοχείο και συνέχεια  της ξενάγησης στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από το Τοπ Καπί που ήταν η επίσημη κατοικία των σουλτάνων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.  Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά συμπλέγματα οθωμανικών παλατιών, το οποίο βρίσκεται πίσω από την Αγία Σοφία και είναι ορατό σχεδόν από κάθε σημείο του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου.

 Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μεγαλύτερο μνημείο του ελληνισμού και της χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία. Ο Βυζαντινός Ναός της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, γνωστός και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας. Ανήκει στις κορυφαίες δημιουργίες της βυζαντινής ναοδομίας, πρωτοποριακού σχεδιασμού, και υπήρξε σύμβολο της πόλης, τόσο κατά τη βυζαντινή όσο και κατά την οθωμανική περίοδο. Ο χρυσός αιώνας των ψηφιδωτών τοποθετείται μεταξύ του 10ου και 12ου αιώνα. Η τεχνική γίνεται λεπτότερη, οι χρωματισμοί αρμονικότεροι, η τεχνοτροπία πιο σταθερή. Στην Αγία Σοφία θα δούμε, στην επιφάνεια του τρούλου να εικονίζεται ο Χριστός Παντοκράτορας και να περιβάλλεται από τους Προφήτες και τους Αποστόλους. Επίσης θα δούμε την ένθρονο Θεοτόκος, τον ένθρονο Χριστός,  τη Θεοτόκο βρεφοκρατούσα , την παράσταση της Δεήσεως κ.λ.π.

  Μετά την Αγία Σοφία θα επισκεφθούμε το Μπλε Τζαμί γνωστό και με την κοινή ονομασία «Σουλταναχμέτ» ή αλλιώς το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ Α?, χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 προκειμένου να ξεπεράσει τη λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Οφείλει την ονομασία του στα μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους (πάνω από 20.000 τεμάχια), ενώ εντύπωση προκαλούν τα πανάκριβα χαλιά που καλύπτουν κάθε σημείο του δαπέδου του. Είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, ξακουστό και για την αρμονία του. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της Ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως και αρχιτέκτονάς του υπήρξε ο Σεντεφχάρ Μεχμέτ Αγάς μαθητής του Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 με διαταγή του σουλτάνου Αχμέτ Α’ -από τον οποίο πήρε και το όνομά του- όταν αυτός ήταν σε ηλικία 20 ετών. Βρίσκεται στο παλαιότερο τμήμα της Κωνσταντινούπολης, κοντά στην τοποθεσία του αρχαίου Ιππόδρομου και απέναντι (δυτικά) από την Αγία Σοφία.

  Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το βυζαντινό Ιππόδρομο.  Ο ιστορικός βυζαντινός ιππόδρομος βρίσκεται μπροστά από το Μπλε Τζαμί με λίγα εντυπωσιακά στοιχεία να θυμίζουν το παρελθόν της. Από τον παλιό ιππόδρομο διατηρούνται σήμερα η στήλη φιδιών, ένα μνημείο που λέγεται ότι έχει φτιαχτεί από τις λιωμένες ασπίδες και σπαθιά των Ελλήνων που πολέμησαν στην αντίσταση κατά των Περσών, καθώς και ένας τεράστιος Οβελίσκος, ηλικίας 3500 ετών, που μεταφέρθηκε από τον Θεοδόσιο το 390 μΧ από την Αίγυπτο.

  Το Μέγα Παλάτιον των βυζαντινών αυτοκρατόρων στην Κωνσταντινούπολη ήταν η καρδιά των τελετών της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για χίλια χρόνια, και κατελάμβανε μια περιοχή η οποία σήμερα έχει κηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς . Το Μέγα Παλάτιον έχει μεγάλη πολιτιστική και ιστορική σημασία, καθώς άσκησε αξιόλογη επιρροή τόσο στη δυτικοευρωπαϊκή, όσο και στην ανατολική αρχιτεκτονική ανακτόρων, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική αρχιτεκτονική και τη μεσαιωνική. Παρόλα αυτά είναι εν μέρει μόνο γνωστό.

  Στη συνέχεια θα γίνει  μια μικρή περιήγηση του Βοσπόρου (ως τη 2η Γέφυρα)  με ιδιωτικό καράβι διάρκειας περίπου μιας ( 1 ) ώρας και σαράντα πέντε (45) λεπτών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 5η ΗΜΕΡΑ. Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015:  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ

  Πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια αναχώρηση για το λιμάνι όπου θα επιβιβαστούμε σε πλοίο για να επισκεφθούμε τα Πριγκηπόνησα. Τα Πριγκηπονήσια είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, στο στόμιο του κόλπου της Νικομηδείας. Αποτελείται από 4 μεγάλα νησιά (Πρώτη, Αντιγόνη, Χάλκη, Πρίγκηπος) και 5 μικρότερα (Πίτα, Νέανδρος, Οξειά, Πλάτη, Αντιρόβυθος). Η πρώτη στάση μας θα γίνει στη Χάλκη. Εκεί θα επισκεφθούμε   την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας, στο λόφο της Ελπίδας, στην οποία στεγαζόταν και η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Πρίγκηπο, όπου θα περιηγηθούμε το νησί και θα δούμε την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου. Θα ακολουθήσει γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα.    Επιστροφή στην Κωνσταντινούπολη και επίσκεψη στην Αιγυπτιακή Αγορά. Επιστροφή στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.

 

6η ΗΜΕΡΑ. Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015:  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΒΑΛΑ

  Μετά το πρωινό επίσκεψη στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί. Μπορεί η  ονομασία να είναι Ζωοδόχος Πηγή αλλά επικράτησε να λέγεται η εκκλησία του Μπαλουκλί (από την τουρκική λέξη μπαλίκ=ψάρι). Και αυτό γιατί  όταν οι Οθωμανοί έπαιρναν την Πόλη, το νέο έφτασε στο μοναστήρι την στιγμή που ένας καλόγερος τηγάνιζε ψάρια. Αυτός αρνούμενος να το πιστέψει, είπε πως μόνο αν τα μισοτηγανισμένα ψάρια ζωντανέψουν, θα βεβαιωθεί ότι η Πόλη αλώθηκε. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την φράση του και ο θρύλος λέει πως τα ψάρια ζωντάνεψαν και πήδηξαν από το τηγάνι.

  Στη συνέχεια αναχώρηση από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Μετά τον απαιτούμενο έλεγχο, συνεχίζουμε για Καβάλα, μετά από ενδιάμεσες στάσεις για ξεκούραση. Άφιξη στην Καβάλα αργά το απόγευμα και τακτοποίηση  στο ξενοδοχείο. Έξοδος και περιήγηση στην πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.

 7η ΗΜΕΡΑ. Σάββατο 7 Μαρτίου 2015:   ΚΑΒΑΛΑ ? ΣΠΑΡΤΗ

  Πρωινό στο ξενοδοχείο. Επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για Σπάρτη στις 09.00 με ενδιάμεσες στάσεις, για φαγητό και ξεκούραση. Άφιξη στην πόλη μας,  στο χώρο του σχολείου, περίπου στις 22.00.

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη ·Πρόγραμμα
Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *