Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» “. Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικό θέμα.

Εφέτος  με αφορμή την  Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων πρόκειται να υλοποιήσει μία σειρά εκδηλώσεων-δράσεων που σκοπό έχουν, αφενός, να ευαισθητοποιήσουν την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το σύνολο της κοινωνίας επί ζητημάτων ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση και, αφετέρου, να αναδείξουν καλές πρακτικές στο πεδίο της ειδικής αγωγής και της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων-δράσεων το σχολείο μας θα αφιερώσει 2 δίωρα από το σχολικό πρόγραμμα της Δευτέρας 4 και της Τρίτης 5 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σχετικά με την αναγκαιότητα επίδειξης σεβασμού στη διαφορετικότητα καθώς και  τις δυνατότητες προαγωγής ίσων ευκαιριών στη μάθηση.  Πιο συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί η προβολή  ενός 10λεπτου  βίντεο που δημιούργησαν οι μαθητές για το  μάθημα της νεοελληνικής Γλώσσας Β ΄Λυκείου  και  της ταινίας Temple Grandin (2010) – Μεταφρασμένος Τίτλος: Ζωή σαν Τριαντάφυλλο . Στο τέλος κάθε προβολής θα ακολουθήσει ενημέρωση και αναστοχασμός τόσο σε σχέση με το περιεχόμενο και τα μηνύματα της ταινίας όσο και με το γενικότερο νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία. 

Λίγα λόγια για την ταινία: 

Υπότιτλος: Ο αυτισμός τής έδωσε ένα όραμα. Εκείνη του έδωσε φωνή.

Η ταινία περιγράφει την έγκαιρη διάγνωση της Τέμπλ,  την προβληματική της ανάπτυξη κατά τη διάρκεια των σχολικών της χρόνων,  την αμέριστη συμπαράσταση που είχε από τη μητέρα της, τη θεία της  και τον δάσκαλο της (Στράθερν) και την εξέλιξη της σε μια γυναίκα με εκπληκτική ευαισθησία και κατανόηση της συμπεριφοράς των ζώων.

Με πρωταγωνιστές την βραβευμένη με Emmy Κλαιρ Ντέινς (Ρωμαίος + Ιουλιέτα), τη Τζούλια Ορμόντ (Η Απίστευτη Ιστορία του Μπένζαμιν Μπάτον), τον Ντέιβιντ Στράθερν (Καληνύχτα και Καλή Τύχη), και την υποψήφια για EmmyΚάθριν Ο? Χάρα (Σκυλίσια Ζωή), η βραβευμένη με Emmy ταινία Temple Grandin σκιαγραφεί την υπομονή και επιμονή μια γυναίκας που παλεύει με τις προκλήσεις και την απομόνωση του αυτισμού μια περίοδο που η συγκεκριμένη πάθηση ήταν ακόμα άγνωστη στο ευρύ κοινό.

ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ 2011 ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ (ΚΛΑΙΡ ΝΤΕΪΝΣ)
7 ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΜΜΥ (ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Α’ & Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ)

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου)