<> Ασφαλές Facebook
 

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

Εκπαιδευτική Ιστοσελίδα

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Ασφαλές Facebook

E-mail Εκτύπωση PDF

 

facebook security

Πρέπει να γνωρίζεις ότι:

Για να είσαι νόμιμος χρήστης του Facebook πρέπει να είσαι πάνω απο 13 χρονών.

O Bill Gates έκλεισε το προφίλ του στο Facebook, γιατί βαρέθηκε να του ζητούν χιλιάδες άνθρωποι να γίνει φίλος τους.

 Οι χρήστες του Facebook ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

 Eκατομμύρια νέοι σήμερα κινδυνεύουν να πέσουν θύματα απάτης δίνοντας χωρίς δεύτερη σκέψη προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο .

 Πολλοί εργοδότες, έχουν παραδεχτεί ότι πριν προσλάβουν κάποιο άτομο ελέγχουν τα προσωπικά του δεδομένα από το Facebook. Η ανάρτηση προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών, κλπ σε μια στιγμή της ζωής σας που είσαστε χαλαροί και δεν σκεφτόσαστε πως αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή να αξιολογηθούν από τα μελλοντικά σας αφεντικά, ίσως σας στοιχήσουν...

 Έχουν γίνει καταγγελίες για τα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, αφού έχουν καταγραφεί περιστατικά κλοπής φωτογραφιών, ολόκληρων συνομιλιών , δεδομένων αλλά και ολόκληρων profile από άλλους χρήστες (και όχι μόνο). 

 Στο Facebook, όταν κάποιος αποφασίσει να απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του, δεν μπορεί να διαγράψει πλήρως τα στοιχεία από το προφίλ του. Του δίνεται η δυνατότητα απενεργοποίησης του λογαριασμού του αλλά παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα τα δεδομένα τους, παραμένουν στους servers του Facebook...

 Οι χρήστες που επιθυμούν να διαγράψουν εντελώς τα δεδομένα τους πρέπει, σύμφωνα με την αυτοματοποιημένη απάντηση από την εξυπηρέτηση πελατών Facebook, «να συνδεθούν και να διαγράψουν όλο το περιεχόμενο του λογαριασμού τους»...

 Προσοχή στις εξής 4 παγίδες :

1)  Κλοπή Προσωπικών δεδομένων ή Παραβίαση της Ιδιωτικής μας ζωής

Μην κάνετε φίλους σας οποιονδήποτε σας κάνει ?add request?. Από την στιγμή που τον κάνετε φίλο σας αυτόματα έχει πρόσβαση στο προφίλ σας. Οι σχέσεις μεταξύ των ατόμων δεν αλλάζουν επειδή αλλάζει ο τρόπος επικοινωνίας. Στην περίπτωση όμως που αποφασίσετε να προσθέστε στην λίστα των φίλων σας όλο τον κόσμο που σας το ζητά, προσπαθήστε να μην ανεβάζετε πολύ προσωπικές φωτογραφίες και να μην γράφετε πολύ προσωπικά στοιχεία για σας. Πότε δεν ξέρετε αν κάποιος από τους «φίλους» σας, χρησιμοποιήσει κάποια φωτογραφία σας ή βίντεο, εναντίον σας με σκοπό να σας απομονώσει ή να σας βλάψει. Χρησιμοποιήστε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Αποφασίστε εσείς ποιες πληροφορίες και δημοσιεύσεις θα μοιράζεστε με τους διαδικτυακούς φίλους σας. Φτιάξτε ομάδες και ομαδοποιήστε τους φίλους σας ανάλογα με το βαθμό οικειότητας και γνωριμίας μαζί τους. Έτσι θα μπορείτε να ρυθμίζετε την ορατότητα των δημοσιέυσεων σας. Επιλέξτε ρύθμιση που σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε τι θα  δημοσιεύουν οι άλλοι για εσάς πχ. επισήμανση σε φωτογραφίες, κοινοποιήσεις παρουσίας κλπ..

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες του Facebook  σχτικά με το απόρρητο. Είναι πολύ χρήσιμες. 

 2) Διαδικτυακός Εκφοβισμός (Cyberbullyiong)

Διαδικτυακός Εκφοβισμός είναι ο εκφοβισμός ο οποίος συμβαίνει μέσω του Διαδικτύου. Περιλαμβάνει εσκεμμένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι σε κάποιο άτομο με σκοπό να το απομονώσει ή να το βλάψει. Ο Διαδικτυακός Εκφοβισμός συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού ή προσβλητικού ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο.

Συμβουλές 

Αν δεχτείτε οποιοδήποτε είδος εκφοβισμού/παρενόχληση:

  •   Εμπιστευτείτε το αμέσως σε κάποιον ενήλικα (γονέα, εκπαιδευτικό, συγγενή κλπ)
  •   Σταματήστε αμέσως την επικοινωνία . Μπλοκάρετε αυτόν που σας ενοχλεί.Κάνετε του αναφορά.
  •  Να κάνετε καταγγελία του περιστατικού στην αστυνομία ή σε κάποια Γραμμή βοήθειας ,αν χάνετε τον έλεγχο ή φοβηθείτε.

3) Αποπλάνηση 

Αποπλάνηση συμβαίνει συνήθως όταν κάνουμε chat. Κακόβουλοι άγνωστοι προσπαθούν να μας αποπλανήσουν για να συναντηθούμε μαζί τους σε πραγματικό χώρο με στόχο τη σεξουαλική παρενόχληση. 

Συμβουλές

  • Μην ανεβάζετε πολύ προσωπικά σας στοιχεία στο facebook που να διευκολύνουν τον εντοπισμό: Τηλέφωνα, διευθύνσεις, φωτογραφίες που να φαίνεται το σπίτι μας, το σχολείο, τα μέρη όπου συχνάζουμε.
  • Μην δεχτείτε ποτέ να συναντήσετε κάποιο ξένο τον οποίον γνωρίσατε στο facebook. Δεν ξέρετε ποιος κρύβεται πίσω από την μάσκα του Διαδικτύου. 
  • Σταματήστε αμέσως άβολες συζητήσεις και αποθηκεύστε αντίγραφα της συνομιλίας
  • Αν κάτι σας προκαλέσει ανησυχία, θα πρέπει αμέσως να αποθηκεύσετε αντίγραφα της συνομιλίας, να εγκαταλείψετε την συνομιλία και να το πείτε σε κάποιο ενήλικα.

4) Μονιμότητα του Διαδικτύου

Ξέρετε ότι όταν κάποιος θέλει να εγκαταλείψει το Facebook δεν μπορεί να αποσύρει πλήρως το προφίλ του; Υπάρχει η δυνατότητα ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ του προφίλ το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα σας παρόλο που δεν είναι προσβάσιμα υπάρχουν όμως στους web servers του Facebook. Αυτό δεν είναι ίδιο με την διαγραφή. Αυτό σημαίνει ότι αυτά θα σας ακολουθούν για μια ζωή. Ποτέ δεν ξέρετε ποιος, πότε και πώς μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά σας δεδομένα. 

Εάν θέλετε να εγκαταλείψετε το facebook:  

  • Διαγράψτε τα πιο πολλά στοιχεία
  •  Αντικαταστήστε τα υπόλοιπα με ψεύτικα
  • Απενεργοποιήστε τα δεδομένα σας

Συνοψίζοντας 

  • Βεβαιώσου ότι το προφίλ σου είναι προσβάσιμο μόνο από τους φίλους σου
  • Μη δίνεις σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασης στο ψηφιακό  προφίλ σου. Όποιος αποκτά πρόσβαση σε αυτό μπορεί να διαχειριστεί πλήρως τα δεδομένα που εμφανίζονται σε αυτό.
  • Μην ανεβάζεις στο προφίλ σου φωτογραφίες και προσωπικές στιγμές. Προστάτεψε την προσωπική σου ζωή από κακόβουλα άτομα που μπορεί να στενοχωρήσουν ή να σου δημιουργούν ψυχική ένταση.  
  • Να θυμάσαι ότι, ακόμα και όταν διαγράψεις το προφίλ σου, πολλές πληροφορίες δεν αφαιρούνται και ενδέχεται επίσης να τις συναντήσεις και αλλού στο Διαδίκτυο
  • Να γνωρίζεις ότι, από τη στιγμή που θα προσθέσεις στη λίστα των φίλων σου κάποιο άτομο (αποδοχή «friend request»), αυτό αποκτά πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα που εμφανίζονται στο προφίλ σου, μεταξύ των οποίων οι φωτογραφίες και τα στοιχεία επικοινωνίας σου
  • Μην δεχτείς να συναντήσεις κάποιο άτομο το οποίο γνώρισες από το Facebook 

Για την σύνταξη του άρθρου χρησιμοποιήθηκε υλικό από τη σελίδα  του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου 


Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 04 Νοέμβριος 2013 17:54  

TΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Tελευταία ενημέρωση
18-06-2015 18:52
Last modified by: Maria Demirakou

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

 photo 86e46bc2-07bb-4144-ba66-90c821154889_zps3f69a2bd.jpg

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

79eaf725-a8bd-4c32-88fe-dba6e46e0f2a zps0d27191a

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 photo 9a70c010-08d1-4ac1-9b9f-ca6352b3c4d5_zps808693aa.jpg

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΞΗ

 photo d830d245-b157-474f-a77e-73aaa81caa20_zpseacc4a25.png

EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ


ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Sch.gr

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Ψηφιακο Σχολειο

 photo 27d3b0e6-ceae-4dfb-bb29-99fa1e95d07a_zps482655d8.jpg


ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ